Friday, July 22, 2011

Biskut Gee's Susu...

hye blogger!!!agik seminggu je kite bakal menyambut RAMADHAN AL-MUBARAK kan?sekejap btol mase tue berlalu....haish...pas puase nak sambut RAYE la plak kan????so at sni nak share RESEPI biskut fav aku...cedap taw...bg bdak2 un suke...dye macam bskut arab un ade macam biskut suji skit un ade...tapi len sikit kowt...resepi nie pon member lame aku yang bagi...dari KEDAH...jaoh kan?ssah nak dapat nie...nak tawu cane rase dye?TRY la...hehe...x RUGI pown..hehe

BAHAN-BAHAN
3 cawan tepung GANDUM (digoreng dengan daun PANDAN sampai warna bertukar seakan2 koko/perang...-jangan perang sangat)
1 cawan SUSU TEPUNG (NESPRAY biasa)- beli pek yang harga belas2..
1/2 cawan GULA HALUS (tapi biase kai gula biase pastu mesin bagi halus macam serbuk jek)
1 1/2 cawan MINYAK JAGUNG DAISY.(masak sampai didih dengan daun PANDAN untuk bagi wangi + dengan minyak SAPI 2 SUDU  makan

** minyak SAPI jenama QBB(beli tin kecik je ye)

CARA-CARA

lepas goreng tepung kena ayak tepung dulu, pastu campur dengan SUSU TEPUNG & GULA HALUS. dah gaul rata baru masukkan MINYAK JAGUNG yang dah masak tadi sikit-sikit sambil gaul-gaul dengan senduk..AWAS PANAS ye!!!!!!
agak-agak gaul dengan minyak tue jangan terlalu lembik & jagan terlalu keras sangat...
Bentuk guna SUDU KECIL jangan berbukit sangat ye....da bentuk2 tue gaul plak dengan SUSU TEPUNG bagi rata..

Then....da siap untuk di simpan dalam bekas & boleyh...NGAPPP!!!!!haha....

No comments:

Post a Comment